Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me peroksidin e hidrogjenit dhe kushtet e lëkurës

 • Beitrags-Autor:
 • Beitrags-Kategorie:healthblog

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me peroksidin e hidrogjenit dhe kushtet e lëkurës

Peroksidi i hidrogjenit është një agjent kimik i përdorur në produktet e pastrimit. Për shkak të vetive të tij antibakteriale dhe zbardhuese, disa njerëz e përdorin atë në lëkurën e tyre. Sidoqoftë, shumë autoritete shëndetësore nuk e konsiderojnë këtë të sigurt.

Disa njerëz përdorin peroksid hidrogjeni, ose produkte që e përmbajnë atë, për të adresuar çështjet e lëkurës si puçrrat ose hiperpigmentimi.

Përqendrimet e peroksidit të hidrogjenit në produktet tregtare ndryshojnë, në varësi të përdorimit të tyre të synuar. Sipas Qendrës Kombëtare të Poisonit të Kapitalit, disa përqendrime të zakonshme përfshijnë:

 • 3% – në mënyrë tipike përqendrimi në pastruesit e shtëpive të përdorura për të vrarë bakteret, kërpudhat dhe viruset
 • 6– 10% – Përqendrimi në disa ngjyra të flokëve dhe produkte për zbardhjen e dhëmbëve
 • Deri në 90% – Përqendrimi në produktet industriale që nuk synohen për përdorim shtëpiak

më poshtë, mësoni rreth rreziqet dhe aplikimet e peroksidit të hidrogjenit në kujdesin e lëkurës.

A mund ta përdorni në lëkurë?

Njerëzit përdorin peroksid hidrogjeni në lëkurë në shumë mënyra, siç është parandalimi i infeksioneve në plagë të vogla, siç janë copëzat ose shkurtimet e vogla.

Sidoqoftë, ekspertët nuk rekomandojnë më përdorimin e peroksidit të hidrogjenit në kujdesin e plagëve, pasi mund të irritojë ose dëmtojë qelizat përgjegjëse për shërimin e plagëve.

Agjensia për substanca toksike & amp; Regjistri i sëmundjeve (ATSDR), për shembull, vini re se përqendrimet e ulëta të peroksidit të hidrogjenit mund të shkaktojnë acarim të lëkurës dhe flluskimit. Ata rekomandojnë që nëse kimikati prek lëkurën, një person duhet të lante zonën plotësisht me sapun dhe ujë.

Në raste të rralla, përdorimi i peroksidit të hidrogjenit në plagë mund të shkaktojë një emboli të oksigjenit. Kjo përfshin një enë gjaku që bllokohet nga një flluskë ajri, dhe mund të jetë kërcënuese për jetën.

A funksionon për kujdesin e lëkurës?

Peroksidi i hidrogjenit ka veti dezinfektuese dhe zbardhuese, dhe si rezultat, disa njerëz besojnë se mund të luftojnë infeksionet, të zvogëlojnë të metat, të lehtësojnë lëkurën dhe të lehtësojnë simptomat e kushteve të caktuara.

Si autorët e një raporti studimi të vitit 2016, studiuesit jashtë Shteteve të Bashkuara kanë zbuluar se përdorimi i një zgjidhjeje 1% të peroksidit të hidrogjenit mund të trajtojë puçrrat po aq efektive sa, dhe nganjëherë më mirë se, peroksid benzoyl – një përbërës i zakonshëm në ilaçe për puçrra. I njëjti hulumtim tregon se peroksidi i hidrogjenit gjithashtu shkakton më pak efekte anësore.

Megjithëse kjo mund të duket premtuese, njerëzit në Sh.B.A nuk kanë gjasa të gjejnë ndonjë zgjidhje me përqendrime nën 3% në vend. Në vend që të provoni produkte që përmbajnë peroksid hidrogjeni, njerëzit në Sh.B.A duhet të konsultohen me një mjek në lidhje me opsionet më të mira të trajtimit të puçrrave.

Lean atë që hulumtimet e tjera thotë për përdorimin e peroksidit të hidrogjenit për puçrrat këtu.

ATSDR Vini re se ekspozimi ndaj zgjidhjeve të holluara të peroksidit të hidrogjenit mund të shkaktojë zbardhimin e përkohshëm të lëkurës.

Një studim më i vjetër sugjeron që një përqendrim prej 20-30% është i nevojshëm për të lehtësuar lëkurën – një varg shumë më i madh se përqendrimi 3% që konsiderohet i sigurt në produktet shtëpiake. Në përgjithësi, rreziku i djegieve të rënda dhe flluskimit është shumë më i madh se gjasat e ndriçimit të lëkurës.

Ndërkohë, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka aprovuar një zgjidhje topike të peroksidit të hidrogjenit si një trajtim për një lloj të rritjes jokanceroze të quajtur keratoza Seborrheike. Sidoqoftë, për të parandaluar dëmtimin e lëkurës, studiuesit paralajmërojnë se mjekët duhet të kufizojnë trajtimin në 2-4 aplikime.

Flisni gjithmonë me një ofrues të kujdesit shëndetësor përpara se të përdorni peroksidin e hidrogjenit në lëkurë. Ata zakonisht mund të sugjerojnë një qasje më pak të rrezikshme dhe më efektive.

Efektet anësore

harmoniqhealth.com

Përdorimi i peroksidit të hidrogjenit në lëkurë mund të shkaktojë reaksione anësore, duke përfshirë:

 • skuqje
 • Burns
 • flluska
 • Ellingnjtja
 • Rreziqet e kontaktit janë më të larta në përgatitjet me përqendrime më të larta. Gjithmonë është një ide e mirë për të trajtuar me kujdes peroksidin e hidrogjenit.

  Nëse një person merr peroksid hidrogjeni në sytë e tyre, ata duhet të skuqin sytë për 20 minuta nën ujë të rrjedhshëm, pastaj të kontaktoni një qendër të kontrollit të helmit. Një person mund të marrë ndihmë nga një qendër e kontrollit të helmit në internet këtu ose duke telefonuar 1-800-222-1222.

  Nëse një fëmijë gëlltit peroksidin e hidrogjenit shtëpiak, ata ka të ngjarë të ankohen për një ndjesi djegieje dhe mund të vjellin shkumë. Mund të ndihmojë për t’i dhënë fëmijës qumështin ose ujin. Kontaktoni një qendër të kontrollit të helmit ose mjekun e fëmijës për udhëzime shtesë.

  Alternativa

  Një gamë e produkteve mund të trajtojnë me siguri puçrrat. Nëse një rutinë trajtimi është joefektive, një dermatolog ose një mjek tjetër mund të rekomandojë ndryshime. Disa qasje ndaj trajtimit ose parandalimit të puçrrave përfshijnë:

 • Përdorimi i produkteve pa recetë që përmbajnë përbërës aktivë siç janë peroksidi benzoyl ose acidi salicilik
 • Larja e fytyrës dy herë në ditë me Sapun i butë
 • Larja e lëkurës pas djersitjes
 • Heqja e përbërjes
 • Sigurimi që dieta të jetë e shëndetshme

Mësoni më shumë rreth Lloje të ndryshme të puçrrave dhe trajtimet e tyre këtu.

Për të adresuar hiperpigmentimin, njerëzit mund të provojnë kremra topika që përfshijnë acidin azelaik, kortikosteroidet ose hidrokinonin. Ata gjithashtu mund të provojnë procedura kozmetike, të tilla si terapi lazer, lëvozhgë kimike ose mikrodermabrasion. Disa mjete juridike në shtëpi gjithashtu mund të jenë të dobishme.

Mësoni më shumë rreth hiperpigmentimit dhe mënyrave për ta adresuar atë.

Kur bëhet fjalë për trajtimin e keratozave seborrheike, një mjek mund të mos rekomandojë trajtim, përveç nëse rritjet i ngjajnë kancerit ose shkaktojnë çështje të tilla si kapja e veshjeve ose bizhuterive.

Për të hequr këto rritje, një mjek mund të rekomandojë krioterapi, e cila i ngrin ato. Ose, ata mund të rekomandojnë Curettage. Kjo përfshin mpirjen e zonës dhe heqjen e rritjes. Një tjetër mundësi është heqja e lazerit, në një procedurë të quajtur ablacioni.

Mësoni më shumë rreth keratozave Seborrheic dhe trajtimeve të tyre këtu.

Përmbledhje

Produktet e peroksidit të hidrogjenit mund të jenë dezinfektues të dobishëm. Sidoqoftë, aplikimi i kimikateve në lëkurë mund të shkaktojë acarim, djegie ose reagime të tjera anësore. Shtë një ide e mirë të flasësh me një mjek, të tilla si dermatolog, për mënyra të sigurta dhe efektive për të trajtuar çdo problem të lëkurës dhe për të trajtuar çdo produkt të peroksidit të hidrogjenit me kujdes.

 • Mjekësia plotësuese/Mjekësia Alternative

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.